Śląski Oddział Okręgowy PCK - Oddział Rejonowy PCK Bytom w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym realizowanego w podprogramie 2018 rozpoczął działania w ramach środków towarzyszących takie jak:
- warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem eksperta kulinarnego, kuchmistrza, dietetyka, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
- warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia,
- programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
-
warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).
Warsztaty prowadzone są w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu ul. Stefana Żeromskiego 26 w godzinach od 14:00 do 15:30 (dwie godziny lekcyjne). Planowana ilość warsztatów to ok. 22 zrealizowane w terminie listopad 2018 do maj 2019 r. Terminy oraz tematy działań towarzyszących w 2018 r. przedstawiają się następująco.
- 26.11.2018 r. Warsztaty Edukacji Ekonomicznej "Domowe finanse i Żywność"
- 03.12.2018 r. Warsztaty Kulinarne "Kulinarnie Mocni"
- 10.12.2018 r. Warsztaty dietetyczne cz.1 "Zasady Zdrowego Żywienia"
- 17.12.2018 r. Warsztaty dietetyczne cz.2 "Nie marnuj jedzenia i wartości odżywczych"
- 24 luty 2023 Projekt "Sami-Dzielni!" - warsztaty upowszechniające
- 23 luty 2023 Program "Opieka wytchnieniowa" - edycja 2023
- 22 luty 2023 Program "Asystent osobisty osoby niepełnosprawnej" - edycja 2023
- 21 luty 2023 Program asystent rodziny na rok 2022
- 13 luty 2023 Aktywny samorząd 2023