Logo FEAD 2018

Logo PCKŚląski Oddział Okręgowy PCK - Oddział Rejonowy PCK Bytom w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym realizowanego w podprogramie 2018 rozpoczął działania w ramach środków towarzyszących takie jak:

  1. warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem eksperta kulinarnego, kuchmistrza, dietetyka, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
  2. warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia,
  3. programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
  4. warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).

Warsztaty prowadzone są w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu ul. Stefana Żeromskiego 26 w godzinach od 14:00 do 15:30 (dwie godziny lekcyjne). Planowana ilość warsztatów to ok. 22 zrealizowane w terminie listopad 2018 do maj 2019 r. Terminy oraz  tematy działań towarzyszących w 2018 r. przedstawiają się następująco.

  1. 26.11.2018 r. Warsztaty Edukacji Ekonomicznej "Domowe finanse i Żywność"
  2. 03.12.2018 r. Warsztaty Kulinarne "Kulinarnie Mocni"
  3. 10.12.2018 r. Warsztaty dietetyczne cz.1 "Zasady Zdrowego Żywienia"
  4. 17.12.2018 r. Warsztaty dietetyczne cz.2 "Nie marnuj jedzenia i wartości odżywczych"

Żywność PCK - plakat