12-03-2020 - UWAGA !
Szanowni Państwo,
w związku z rozwojem sytuacji epidemiologicznej na terytorium kraju na najbliższe kilkanaście dni zaleca się zawieszenie organizacji działań towarzyszących w ramach FEAD 2014-2020. Wstępie powyższa decyzja będzie obowiązywać do końca 20 marca br. O dalszych krokach w powyższej sprawie będziemy niezwłocznie informować. Dystrybucję żywności należy prowadzić, jednakże przy zachowaniu zaleceń GIS - w sposób który zapewni brak grupowania się znacznej liczby osób w jednym miejscu. Proszę o poinformowanie wszystkich punktów Opieki Społecznej.
Śląski Oddział Okręgowy PCK - Oddział Rejonowy PCK Bytom w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym realizowanego w Podprogramie 2019 rozpoczął działania w ramach środków towarzyszących takich jak:
- warsztaty kulinarne dla rożnych grup pokoleniowych z udziałem eksperta kulinarnego, kuchmistrza, dietetyka, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
- warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia,
- programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
- warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).
Warsztaty prowadzone będą w godzinach od 14:00 do 15:30 (dwie godziny lekcyjne). Planowana ilość warsztatów to 25.
- 24 luty 2023 Projekt "Sami-Dzielni!" - warsztaty upowszechniające
- 23 luty 2023 Program "Opieka wytchnieniowa" - edycja 2023
- 22 luty 2023 Program "Asystent osobisty osoby niepełnosprawnej" - edycja 2023
- 21 luty 2023 Program asystent rodziny na rok 2022
- 13 luty 2023 Aktywny samorząd 2023